Aby byly perníčky měkké
Jak se říká v jedné oblíbené dětské knížce: U nás v Bullerbynu začínají Vánoce tehdy, když se pečou perníčky… A je to tak. Tyto medové dobroty v podobě prasátek, stromečků a dnes už všech možných i nemožných tvarů jsou s vánočními svátky neodmyslitelně spojené. Pokud si každý rok říkáte, že letos snad konečně nebudu jak beton, máte šanci! Zde je recept na měkké vánoční perníky, které nepotřebují uležet a drží tvar:
- 400 g hladké mouky
- 50 g másla
- 140 g cukru moučka
- 2 vejce
- 2 lžíce medu
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička perníkového koření
Smíchejte všechny suché suroviny, přidejte mokré a vypracujte vláčné těsto. Bochník nechte uležet přes noc v lednici. Troubu předehřejte na 160 °C, plech vyložte pečícím papírem a těsto rozválejte na 0,5 cm plát. Vykrajujte perníčky, které pečte 8-10 minut a ještě horké potírejte rozšlehaným vejcem.
Perníčky jsou vždy krásnější ozdobené. Typická je bílá cukrová poleva, vyzkoušet můžete ale také čokoládu a mandličky.
Vánočka - jak ji uplést?
Zapomeňte na vysušené a přeslazené kupované pečivo ze supermarketu, to má s pravou vánočkou společný snad možná tvar. Raději si upečte vlastní, máslovou, s lahodnými mandlemi a rozinkami. Jak na to?
Recept:
- 230 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 70 g změklého másla
- 60 g cukru
- 35 g nasekaných loupaných mandlí
- 35 g rozinek
- 20 g čerstvého droždí
- 115 ml vlažného mléka
- 1 vejce a rozšlehané vejce na pomazání
- 1 sáček vanilkového cukru
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- mandlové lupínky na posypání
- 4 g soli
Obě mouky smícháme v míse a vytvoříme uprostřed důlek. Do něj nalijeme dvě třetiny mléka a přidáme rozdrobené droždí. Postupně do tekutého středu vmícháváme mouku, dokud nemáme tekuté těsto, které dáme kynout na 30 minut na teplé místo.
V rendlíku necháme rozpustit máslo. V hrníčku prošleháme vejce. Do mísy s těstem přidáme zbytek mléka, rozpuštěné máslo, cukr, sůl, citronovou kůru a vajíčko. Zpracujeme hladké těsto, do kterého vsypeme rozinky a mandle. Vyválíme 6 válečků, spleteme vánočku a necháme ještě hodinu na plechu kynout. Poté pečeme 40-50 minut na 160 °C v předehřáté troubě.
Pravý vánoční punč
Ať už se potřebujete rozveselit nebo jste se vrátili domů promrzlí z dlouhé procházky, přijde vám vhod vánoční punč. Na jeho přípravu si vystačíte s pár surovinami. Budete potřebovat červené víno (stačí průměrné kvality, ne abyste do hrnce lili Gran Reservu!), pomerančový džus, skořici, hřebíček, cukr a rum. Směs zahřívejte, ale pozor, nesmí se vařit! To by se vám všechen alkohol vypařil. Do skleniček pak můžete přidat mandle, rozinky nebo kompotované ovoce.
Kapr se salátem, a nebo ne?
Tradiční smažený kapr se podává na štědrovečerní večeři už od začátku 19. století. V posledních letech si ale spousta domácností pochutnává radši na “lepších” rybách typu lososa, candáta nebo čerstvého tuňáka. Nebojte se po nich taky sáhnout a dopřát si skutečnou specialitu.
K takovým rybám se už příliš nehodí klasický bramborový salát. Pokud se však této tradice nehodláte vzdát, můžete zvolit odlehčenou variantu. Místo majonézy můžete použít zakysanou smetanu nebo žloutky utřené s olivovým olejem. Zajímavě chutná také po přidání lžičky hořčice.
Staročeský Kuba
Pokud jste ale zastáncem skutečných staročeských tradic, a k tomu navíc třeba vegetariáni, můžete si na Štědrý večer pochutnat na vánočním houbovém Kubovi. Houby můžete použít i sušené nebo zamrazené, takže využijete podzimní úlovky z lesa. 3 hrsti hříbků na půl hodiny namočte do mléka, poté 5 minut povařte a slijte. 300 g krup propláchněte. Sádlo (máslo nebo olej) rozpustěte v hrnci a krupky osmahněte, poté dolijte vodou a uvařte doměkka. Na pánvi osmahněte cibulku, přidejte houby, kmín a poduste. Směs zamíchejte s kroupami, přidejte česnek majoránku, sůl a pepř a zapékejte na 180°C cca 20 minut.
Zdravé vánoční cukroví
Rádi mlsáte, ale nechcete přes Vánoce nabrat nevzhledná kila? Vyzkoušejte některé z těchto zdravých dobrot! Hřešit můžete s košíčky s hořkou čokoládou a arašídovým máslem, celozrnnými vanilkovými rohlíčky, raw kokosovými kostkami v čokoládě nebo pracny ze špaldové mouky. Vždycky taky můžete mlsat sušené ovoce nebo oříšky.
Věříme, že jsme vás dnešními recepty inspirovali. Tak šťastné a veselé!