Svatomartinské hody jsou tady

Svatomartinské hody jsou tady

Letos to se sněhem v listopadu moc nadějně nevypadá... ale i tak si určitě můžeme Svatomartinské hody užít naplno! Pojďte si přečíst pár zajímavostí ohledně tohoto svátku a navnadit se na typické dobroty, které oslavy sv. Martina přinášejí.

11. listopad se kvapem blíží a s ním přichází i svátek svatého Martina. Že přinese sníh je v poslední době spíš nepravděpodobné, ale i bez bílého koně nám jeho příjezd může vykouzlit úsměv na tváři. Svatomartinské hody, to je totiž něco, co si žádný milovník dobrého jídla a pití nenechá ujít. Chystáte se taky letos na slavnosti? A co všechno byste měli ochutnat?

Svatý Martin

Tohohle chlapíka u nás zná každé malé dítě. Proč je ale vlastně jeho jméno spojeno s první sněhovou nadílkou a čím byl významný?

Narodil se jako obyčejný voják v Tours. Když se jednou vracel ke své posádce, uviděl nahého žebráka a daroval mu svůj plášť. Za to se mu prý ve snu zjevil samotný Ježíš Kristus. Martin pověsil vojenskou kariéru na hřebík a začal urputně sloužit Bohu a jeho jménem christianizovat celou Francii. Svátek 11. Listopadu připadá na datum jeho smrti. Protože jezdil na bílém koni a v tento den dříve začínalo sněžit, je právě proto považován za toho, kdo přináší sněhovou nadílku. Mimo jiné je také patronem vinařů, cestovatelů, vojáků a podkovářů.

Na svatého Martina proto také oslavujeme jakýsi počátek zimy a celkové střídání ročních období.

Jaké dobroty musí nutně Svatomartinské slavnosti doprovázet?

Svatomartinská husa

Pečená husička, s červeným i bílým zelím a duem bramborových a houskových knedlíků patří mezi nejluxusnější pochoutky, které můžeme na podzim okusit.  Tento zvyk pravděpodobně vychází z legendy, ve které se Martin schovával v husníku, ale husy ho prozradily.  Podle jiného příběhu zase husy na venkově světce rušily při kázání, a proto se zabíjejí a pečou právě 11. listopadu – aby byly potrestány za své neomalené kejhání.  

Svatomartinské podkovy

Spojení Martina s koňmi je patrné i u této sladké lahůdky. Kynuté pečivo ve tvaru koňské podkovy s ořechovou, makovou, povidlovou či tvarohovou nádivkou si rychle oblíbíte. Do studeného dne je jako dělané. A jeho příprava je poměrně snadná – recept najdete zde: https://www.recepty.cz/recept/nejen-svatomartinske-podkovy-kynute-151389

Svatomartinské rohlíčky

Podobně jako podkovy jsou i rohlíčky z kynutého těsta a plněné nejrůznějšími nádivkami. Říkalo se jim 
martiny, roháče nebo také vandrovnice. Ten poslední název získaly proto, že na sv. Martina končila čeládka službu a vydávala se hledat nového hospodáře. Na cestu dostávala toto pečivo.

Svatomartinské víno

A samozřejmě, k dobré hostině nesmí chybět víno. Svatomartinské víno je mladé, první víno nového ročníku. Je oblíbené pro svou svěžest a výjimečně ovocitou chuť. Lze ho vyrábět pouze z raných odrůd. A to Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe. Vína musí být opatřena etiketou a splňovat přísná kritéria, které každoročně schvaluje odborná komise. Pokud si chcete Svatomartinské víno přidat do archivu, určitě ho vypijte do jara. Jinak ztratí svou výjimečnou chuť.

Snad jsme vám přinesli pár zajímavých informací a letošní Svatomartinské hody si užijete o to víc! A nezapomeňte se na ně pěkně vystrojit. Co třeba pořídit si nové hodinky nebo podzimní parfém?